Nota

Sebarang pertanyaan mengenai manuskrip novel, klik di sini atau e-melkan ke novelonenusantara@gmail.com.

10/08/2009

Mencari Harta Karun

Selimut yang menutupi badan anaknya itu ditarik. Tubuh itu kemudian diangkat. Terasa berat anaknya semakin bertambah. Mungkin kerana saiz badannya sendiri yang agak kecil.

Mengikut jadual waktu, kereta api akan tiba tidak lama lagi. Dia mendengar dengan teliti sambil melihat ke arah landasan kereta api yang memanjang ke hadapan. Kereta api masih belum kelihatan.

Keadaan di situ agak lengang. Waktu masih awal. Namun, tak mustahil ada orang di kawasan berdekatan. Apabila memikirkan hal ini, dia akan rasa bercelaru.

Sebenarnya dia masih menyimpan harapan. Namun harapan itu hanyalah untuk anaknya, Chie. Dirinya sendiri? Mungkin tak ada. Itulah sebabnya dia memilih untuk mati.

“Kenapa tak sampai lagi ni?”

Serentak itu kedengaran bunyi kereta api seolah-olah menyahut pertanyaannya.

“Akhirnya sampai juga…”

Biarlah semuanya berakhir kat sini. Bisik hati kecilnya. Aku dah tak sanggup nak hidup dalam kesedihan macam ni.

“Tidurlah sayang,” dia mendukung Chie. Lampu kereta api kelihatan dari jauh dan menjadi semakin besar. Dia berdiri di tepi landasan. Bersiap-sedia untuk melompat ke atas landasan.

‘Maut’ menggegarkan tanah pantas bergerak menuju ke arahnya. Namun baru saja dia hendak mengangkat kaki, suara itu menjerit.

“Kucing!” Chie yang tidur dalam pangkuannya terjaga.


**********


“Hai, akhirnya kau sampai juga,” ujar Katayama terkejut.

Restoran itu restoran biasa. Tak ada apa-apa pun yang istimewa. Namun bagi Detektif Ishizu yang berada di sebelah Katayama, asalkan ia sebuah restoran, asalkan ia masih berniaga, maka ia memang sebuah tempat yang ‘istimewa’.

Ya, Yoshitaro Katayama dari Balai Penyiasatan dan rakannya Ishizu sedang menunggu kedatangan adik Katayama, Harumi.

Katayama telah menelefon Harumi. Sebenarnya dia hendak memberitahu Harumi yang dia akan pulang ke rumah selepas makan malam nanti. Tetapi Harumi meminta Katayama menunggunya sekali untuk makam malam kerana dia juga belum makan. Jadi terpaksalah Katayama menunggu Harumi.

Kalau aku tahu, baik aku makan dulu. Lepas tu baru telefon. Fikir Katayama.

“Kita tunggu Harumi sampailah baru kita makan,” kata Ishizu.

Justeru, mereka minum kopi sementara menunggu Harumi. Namun entah kenapa Harumi masih tak sampai-sampai lagi padahal tempat tinggal Harumi dengan abangnya taklah jauh sangat dari situ. Kalau jalan kaki pun, 15 minit dah boleh sampai.

Ishizu dah macam nak mati akibat kelaparan. Tapi dia yang cadangkan untuk tunggu Harumi, jadi terpaksalah dia tahan lapar. Dah empat gelas air kosong dia minum.

Pada ketika itulah, suatu tubuh duduk di kerusi depan Katayama. “Ha, sampai pun kau,” kata Katayama.

Tapi orang itu bukan Harumi. Orang itu seorang lelaki. Lelaki itu memakai kot yang sudah rombeng. Dia kelihatan sangat letih. Umurnya lebih kurang 40 tahun. Dia berpakaian seperti orang yang bekerja di pejabat. Walaupun kelihatan letih tapi taklah selekeh.

“Awak ni siapa?” tanya Katayama.

“Perut…” kata lelaki itu dengan suara yang gerenek.

“Apa? Nama awak Harada ke?” (*Dalam bahasa Jepun, sebutan ‘perut’ lebih kurang sama dengan nama orang - Harada.)

“Lapar…” sambung lelaki itu.

“Dia kata dia lapar, kan?” tanya Katayama kepada Ishizu.

“Aku pun lapar,” sambut Ishizu.

Nampaknya lelaki itu terlalu miskin sehingga tidak mampu membeli makanan dan minuman. Sebagai seorang detektif, apabila berhadapan dengan orang yang akan pengsan akibat kelaparan pada bila-bila masa, dia harus berbuat sesuatu.

“Okey, pesanlah makanan,” kata Katayama.

“Aku nak tunggu Harumi,” balas Ishizu.

Pertama kali Katayama melihat orang yang dapat menghabiskan makanan lebih pantas daripada Ishizu. Pelayan yang membawa makanan tadi baru saja meletakkan makanan dan berpatah semula ke dapur. Belum pun sempat dia sampai ke dapur, lelaki itu sudah menghabiskan makanannya.

Katayama dan Ishizu terpegun melihat lelaki itu menghabiskan nasi di pinggan kedua. Selepas kenyang, lelaki itu menarik nafas panjang beberapa kali. Kemudian tunduk dan berkata, “Terima kasih banyak-banyak. Nama saya Shirai.”

“Ya, Encik Shirai.”

“Dah tiga hari saya tak makan. Saya sangka saya akan mati kelaparan. Jasa baik awak berdua akan saya ingat sampai bila-bila.”

“Oh, tak ada apalah,” kata Katayama. “Tapi takkan awak tak dapat cari apa-apa kerja yang dapat menyara diri awak sendiri?”

“Salah saya sendiri,” Shirai menundukkan kepalanya. “Saya terjerumus dalam perkara yang tidak sepatutnya. Saya dah kehilangan segala-galanya.”

“Terjerumus dalam perkara yang tidak sepatutnya?”


NAK TAHU APA 'PERKARA YANG TIDAK SEPATUTNYA' YANG DIMAKSUDKAN OLEH SHIRAI? DAPATKAN MAJALAH INFO-NOMIK NANCY DREW #1 DAN BACA DI KOLUM NOBERU :)